Financial Impact

Introduktion til at bruge og forstå Woba's Financial Impact

Ifølge forskerne Beverly Kaye og Sharon Jordan-Evans koster det et sted mellem 70-400% af en medarbejders årsløn, når organisationen mister medarbejderen og skal erstatte vedkommende.

Kilde: Beverly, K. & Jordan-Evans, S. (2015), "Hello Stay Interviews, Goodbye Talent Loss."

Denne artikel giver dig en introduktion til Wobas Financial Impact, samt uddyber hvordan dets funktioner og data skal bruges og forstås. Følgende punkter bliver gennemgået i artiklen:

Ved spørgsmål vedr. data, beregninger el.lign. kan Julian Raymond Blok kontaktes direkte på mail jr@woba.io.

Introduktion

Hvad er Financial Impact?

Untitled (500dadada × 250 px) (350 × 250 px)

Financial Impact er et værktøj til at estimere, hvor mange medarbejdere der vil forlade virksomheden inden for de næste 12 måneder, og hertil estimere den økonomiske eksponering, hvis dette sker.

Prognosen er dels baseret på medarbejdernes svar på en undersøgelse og de værdier, der er indtastet i Financial Impact's Lommeregner. Denne uddybes længere nede i artiklen.

I de fleste af Woba's undersøgelser bliver medarbejderne stillet dette spørgsmål:

"Hvor sandsynligt er det, at du vil sige dit job op i løbet af de næste 12 måneder?"

Medarbejderen besvarer dette spørgsmål på en 5-punkts skala fra Meget sandsynligt til Meget usandsynligt.

Woba transformerer disse kvalitative svar til kvantitativt data, som kan bruges til at give en finansiel prognose.

Derudover beregnes der også et industribenchmark, der estimerer, hvordan en sammenlignelig virksomhed i samme branche ville klare sig.

Processen fra en medarbejder afgiver sit svar til en undersøgelse, til at Financial Impact giver et estimat er vist herunder.

Hvad koster det at miste en medarbejder?

Untitled (500 × 250 px)Omkostningerne ved at erstatte en medarbejder inkluderer søgeomkostninger (såsom jobannoncer, eksterne rekrutterere og eksterne test), onboarding-omkostninger (såsom lav produktivitet, formel uddannelse og onboarding-programmer) og afbrydelsesomkostninger (såsom produktivitetstab, fordi andre arbejdstagere kunne ikke udføre deres almindelige opgaver, mens de ydede uformel uddannelse til nye medarbejdere).

Empirisk forskning rapporterer, at det koster omkring 16 uger af en medarbejders bruttoløn at erstatte medarbejderen (eller ca. 30 % af medarbejderens årsløn) på tværs af roller og brancher, men med en øvre grænse på 22 uger (eller 42%) af årsløn for videnintensivt arbejde, såsom software ingeniørarbejde, og nedre grænse på 10 uger (eller 19%) for manuelt arbejde, såsom detailhandel. Dog er det ifølge forskningen, de inddirekte udgifter forbundet med at ansætte en ny medarbejder, der udgør den største del af prisen:

"The main components of hiring costs are post-match hiring costs, resulting from the initial low productivity and formal training needed for a new hire (53%), and disruption costs, resulting from the informal instruction of a new hire (26%). Pre-match hiring costs (i.e., search costs) account for just 21% of a firm’s hiring costs."
Kilde: Muehlemann, S. & Leiser, M. S. (2018). "Hiring costs and labor market tightness"

Woba sætter erstatningsomkostningerne til en procentdel inden for 20-40 % grænsen afhængigt af en virksomheds branche. En virksomhed kan øge/sænke genanskaffelsesomkostningerne afhængigt af deres specifikke forretningsforhold.

Det skal bemærkes, at intervallet på 20-40%, der anvendes af Woba, er konservativt. Eksempelvis rapporterer empirisk forskning fra Gallup:

“The cost of replacing an individual employee can range from one-half to two times the employee's annual salary.”
Kilde: Gallup. McFeely, S. & Wigert, B. (2019). "This Fixable Problem Costs U.S. Businesses $1 Trillion"

Årsagen til forskellen er, at Woba fokuserer på direkte omkostninger (såsom søgeomkostninger) og ikke indirekte omkostninger såsom tab af omsætning (for sælgere), forsinkede produktlanceringer (for softwareingeniører), manglende evne til at leve op til kundens forpligtelser (f.eks. konsulenter) og andre indirekte omkostninger, der opstår, når en medarbejder fratræder.

Hvordan fungerer Financial Impact

Financial Impact giver to forskellige metoder til at udregne prisen på at miste en medarbejder.

1. Standard-cost udregning
    Få variable = Få et estimat hurtigt
    Variabler: Gennemsnitlig årsløn i virksomheden; Gennemsnitlige omkostninger ved at erstatte en medarbejder.
  2. Custom-cost udregning
    Mange variable = Få en højere nøjagtighed af estimatet
    Variabler: Jobniveau for hver medarbejder (entry, mid, senior); Omkostninger ved at erstatte en medarbejder på hvert jobniveau; medarbejderløn på enten virksomheds-, afdelings- eller medarbejderniveau.

Begge metoder omdanner medarbejdernes svar i en undersøgelse til data, som sammen med ovenstående variable og standardværdier, kan bruges til at beregne et estimat på prisen på at miste en medarbejder.

Woba søger at bruge fornuftige standardværdier for variablerne ved hjælp af pålidelige kilder (såsom Dansk Arbejdsgiverforening og Danmarks Statistik), men en kunde kan naturligvis ændre variablerne til noget, der passer bedre til deres virksomhed.

Tip: du kan læse mere om, hvordan du udfylder datafelterne der bruges til Financial Impact her: → Udfyld data til Financial Impact

Overblikket

Data i Financial Impact

På forsiden af Financial Impact præsenteres der i overblikket tal og grafer baseret på dataene fra din undersøgelse og informationerne du har indtastet i lommeregneren. Det er disse tal der tilsammen udgør din virksomheds finansielle prognose, der har til formål at forudsige antallet af medarbejdere, der vil fratræde inden for de næste 12 måneder og estimerer den økonomiske eksponering, hvis de fratræder. Dette vises ud fra 2 forskellige estimater, samt anbefalinger ud fra din virksomheds resultater.

• Estimeret personale omsætningsomkostninger: giver et 90% konfidensinterval for omkostningerne ved tab af medarbejdere i løbet af de næste 12 måneder. Disse omkostninger kan omfatte rekruttering, træning, produktivitetstab, og andre direkte faktorer, der påvirker virksomhedens økonomi. Dette tal hænger sammen med medarbejder risikoprognosen og kan bruges til at give et mere komplet billede af de potentielle omkostninger forbundet med medarbejderes fratrædelse. Ved at forstå og overvåge disse omkostninger kan virksomheden tage proaktive skridt for at reducere personaleomsætningen og forbedre sin bundlinje.
  • Medarbejderrisiko prognose: giver et 90% konfidensinterval for hvor mange medarbejdere der risikerer at forlade inden for de næste 12 måneder. Prognosen kan hjælpe med at identificere og tage hånd om risikofaktorer, der kan påvirke medarbejderens trivsel og engagement og dermed reducere chancerne for, at de forlader virksomheden.
  • Top 3 grunde til at medarbejdere siger op: fremhæver de 3 største risici fra jeres undersøgelse, som kan være skyld i, at medarbejdere siger op. Det er især en forbedring af disse områder, der kan være med til at fastholde medarbejdere og undgå øgede personale omsætningsomkostninger. Du kan klikke på hver kategori, for at blive taget direkte til Risk Mappet, hvor du finder uddybende informationer om hvad der ligger til grund for scoren. Du kan i Risk Mappet oprette handlingsplaner og hente forskningsbaserede anbefalinger til området.

Nederst i overblikket afbildes grafer baseret på personaleomsætnings data, sygedage, sager med arbejdsskader og sager med tab af erhvervsevne, hvis disse informationer er indtastet i lommeregneren. Graferne kan bruges til at skabe et overblik af udviklingen over tid i hver kategori, samt til sammenligning med et industri benchmark.

Tip: du kan læse mere om, hvordan dataene i Financial Impact skal aflæses her: → Aflæsning af data i Financial Impact

Lommeregneren

Udregningsmetoder

Financial Impact benytter to forskellige udregningsmetoder som du kan vælge imellem. Henholdsvis standard-cost calculation (SSC) og custom-cost calculation (CCC). Forskellen på de to metoder er, at SSC bruger færre variable og derfor giver et hurtigere, men også mindre præcist estimat. Modsat bruger CCC mange variable og er derfor mere krævende, men giver også et mere præcist estimat.

Standard-cost calculation

Når du i Vælg omkostningsberegningsmetode vælger Standard, bruges SCC til at beregne omkostningerne ved at miste en medarbejder og erstatte medarbejderen med en ny.

Formålet med SCC er at kunne få en prognose hurtigt, da der er få felter at udfylde for en virksomhed (hvor der er standardværdier), men på bekostning af potentielt reduceret nøjagtighed. For store virksomheder øger loven om store tal nøjagtigheden af SCC, men mindre virksomheder skal være opmærksomme på usikkerheden i den økonomiske prognose.

Tip: du kan læse mere her: → Standard-cost calculation

Custom-cost calculation

Når du i Vælg omkostningsberegningsmetode vælger Custom, bruges CCC til at beregne omkostningerne ved at miste en medarbejder og erstatte medarbejderen med en ny.

CCC gør det muligt for en virksomhed at tilføje jobniveau (f.eks. entry-level, mid-level og senior-level) til hver medarbejder og derefter angive omkostningerne for hvert niveau. Årsagen er, at selv i f.eks. en softwarevirksomhed kan det være billigere at erstatte en Junior Software Ingeniør end en Senior Software Arkitekt.

Desuden vil det også være muligt at angive en årsløn pr. medarbejder (hvis deling af sådanne personoplysninger er acceptabel for virksomheden) eller alternativt at angive årslønnen på afdelingsniveau (for at gøre den upersonligt), eller bare blive ved med at bruge en gennemsnit for hele virksomheden.

Tip: du kan læse mere her: → Custom-cost calculation